Inboedelverzekering en opstalverzekering

Wat is het verschil?

Inboedelverzekering en opstalverzekering zijn beide woonverzekeringen.

Om uw spullen en uw eigen woning goed te verzekeren tegen bijvoorbeeld brand, diefstal of waterschade kunt u een inboedel- en opstalverzekering afsluiten. Als u een eigen woning bezit heeft u een opstalverzekering nodig voor schade aan het pand. Deze verzekering is meestal verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Met een inboedel verzekering wordt de schade aan uw inboedel gedekt. Deze verzekering is niet verplicht maar wel verstandig.

 

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt de schade aan uw inboedel. Dit zijn de verplaatsbare goederen in en om uw woning en garage of schuur, de goederen die u bij een verhuizing mee kunt nemen. Hieronder vallen bijvoorbeeld uw meubels, televisie, computers, sieraden en fietsen. Het is wel verstandig een inboedelverzekering af te sluiten zodat in geval van bijvoorbeeld inbraak, waterschade of brand de schade aan uw spullen vergoed wordt door de verzekering, en u deze kunt vervangen.

 

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt de schade aan de woning zelf en aan de zaken die bij de woning horen, de zaken die vast zitten aan de woning, zoals badkamer en keuken. Als u een eigen woning bezit is het afsluiten van een opstalverzekering heel verstandig. De woning is dan verzekerd tegen schade en verlies door bijvoorbeeld brand of stormschade. Als u een hypotheek afsluit is een opstalverzekering meestal verplicht. Hebt u een koopappartement dan wordt de opstalverzekering voor het gezamenlijke pand meestal geregeld door de Vereniging van Eigenaren, de VVE. Uw keuken is in dit geval vaak niet meeverzekerd in de opstalverzekering. U kunt deze dan eventueel los bijverzekeren.

 

Inboedel- en opstalverzekeringen vergelijken kan u veel geld besparen!